Κάτι τρέχει στο ΤΑΒΑΝΙ

post-header

Πριν πολλά χρόνια… 10 περίπου, όταν ήμουν έγκυος στον Γιώργο και τότε δούλευα στην Imako την εταιρία του Κωστόπουλου με το Nitro, το esquire κοκ.. εκεί λοιπόν συνεργαζόμουνα άμεσα και με τον διευθυντή παραγωγής, τον Αλέξη και είχα γνωρίσει την γυναίκα του την Άντα. Η οποία είχε μεγάλο πάθος με την ζαχαροπλαστική και ότι συνταγή είχα κάνει δική της ήταν και εύκολη και μου πετύχαινε.

Κάθε χρόνο λοιπόν από τότε, όταν θέλω να κάνω μπισκότα βάζω στο google “μπισκοτα New sweets on the blog” και τα βρίσκω. Θα μου πεις γιατί δεν τα γράφεις σε βιβλίο συνταγών.. θα σου πω ότι πιο εύκολο είναι να την βρω στο google παρά να βρω που τελικά την έγραψα.
Έτσι αποφάσισα να την βάλω στο ηλεκτρονικό μου βιβλίο συνταγών για να ξέρω πάντα που θα την βρω. Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για μπισκότα που κόβονται με κουπάτ. Δεν απλώνουν, σχεδόν καθόλου, και έτσι διατηρούν τέλεια το σχήμα τους.

Εγώ τα έχω κάνει και με γλάσο και σκέτα αλλά και είχα κόψει ζαχαρόπαστα στο ίδιο σχήμα και την είχα κολλήσει πάνω στο μπισκότο (ΟΧΙ με κόλλα!!! φτιάχνεις άχνη με 2-3 σταγόνες νεράκι και απλώνεις πάνω στο μπισκότο και μετά από πάνω βάζεις την ζαχαρόπαστα)

Υλικά για τα μπισκότα (περίπου 30)

  • 3-4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
  • 1 φλ. βούτυρο (225γρ., σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • βανίλια (σκόνη ή έλαιο)
  • 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για το γλάσο

  • 1 ασπράδι από μεγάλο αυγό
  • 1 κ.γ χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. κρεμόριο (κρεμ ντε ταρτάρ)
  • 3 – 3 1/2 κούπες ζάχαρη άχνη (ή όσο πάρει)
  • άρωμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • διάφορα βρώσιμα διακοσμητικά (προαιρετικά)

Εκτέλεση (για τα μπισκότα)

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° c.
  • Υπάρχουν δύο τρόπο να ζυμώσουμε αυτά τα μπισκοτάκια. Ο ένας, ο πολύ απλός, είναι να ζυμώσουμε όλα τα υλικά μαζί, στο μίξερ ή στο χέρι σε ομοιόμορφη, σφιχτή ζύμη. Όμως, έτσι τα μπισκότα μας γίνονται, κάπως πιο σκληρά. Ο άλλος, είναι να βάλουμε τα υλικά λίγα-λίγα, διαδοχικά. Πρώτα, δηλαδή χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα μαζί με το άρωμα, και τέλος ρίχνουμε κούπα-κούπα, το αλεύρι στο οποίο έχουμε πρίν ανακατέψει το αλάτι και το μπέικιν, μέχρι να πάρουμε μία απαλή, αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια ζύμη. Αν θέλουμε ή μας βολεύει, μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 12 ώρες, (όλο το βράδυ π.χ., και να τα ψήσουμε το πρωί). Πάντως μπορούμε κάλλιστα να προσπεράσουμε.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδάχαρτο, περίπου σε πάχος 0.4 εκ. Κόβουμε με κουπάτ τα σχέδια που θέλουμε.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψάκι που είναι στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 10′-12′ αναλόγως του μεγέθους των μπισκότων αλλά και του φούρνου μας. Δεν θέλουμε να παραψηθούν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (αρκετές ώρες δηλαδή ή και ακόμη καλύτερα την επόμενη μέρα) και μετά αρχίζουμε τη διακόσμηση!
  • Δες την εκτέλεση σε video εδώ.

Εκτέλεση (για το γλάσο)

  • Χτυπάμε πρώτα λίγο το ασπράδι με το λεμόνι, το κρεμ ντε ταρτάρ και το άρωμα, αν χρησιμοποιήσουμε. Περίπου 1′-2′.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε την άχνη μόνο τις 3 κούπες. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη, η ακόμη περισσότερη. Το αρχικό μείγμα θα πρέπει να γίνει πολύ σφιχτό.
  • Στη συνέχεια θα το χωρίσουμε σε δύο μπολ. Για τα περιγράμματα το γλάσο μας πρέπει να έχει την πυκνότητα της οδοντόκρεμας, οπότε θα προσθέσουμε λίγες σταγόνες νερό, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το γέμισμα των μπισκότων χρειαζόμαστε ένα απαλό μείγμα, σαν το ζεστό μέλι περίπου, οπότε θα πρέπει να προσθέσουμε περισσότερο νερό, παντά κουταλιά-κουταλιά. Αν χρειαζόμαστε και “κόλλα” ή θέλουμε να φτιάξουμε πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία αφήνουμε το γλάσο στην αρχική του μορφή, πολύ σφιχτό.
  • Για να φτιάξουμε διαφορετικά χρώματα, χωρίζουμε σε μπολάκια. Προσοχή! Το χρώμα το βάζουμε σταγονίτσα-σταγονίτσα μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή απόχρωση!
  • Το γλάσο μας όση ώρα δουλεύουμε πρέπει να είναι καλά σκεπασμένο με μια βρεγμένη πετσέτα.
  • Δες την εκτέλεση σε βίντεο εδώ.

Δες τι άλλα όμορφα σχέδια έχει κάνει η Άντα με αυτή την ζύμη.

Είχα κάνει με θέμα halloween και μου αρέσει να τα κάνω παρέα με τον μικρό, τότε νομίζω ήταν 7 χρονών 🙂 Είναι πολύ εύκολο με ζαχαρόπαστα γιατί κόβεις με το ίδιο κουπ ατ και το μπισκότο και την ζαχαρόπαστα. Είχα φτιάξει ατομικά σακουλάκια με halloween εκπλήξεις για να δώσει ο Γιώργος στην τάξη.

Όταν τα φτιάξεις θα χαρώ πολύ να τα δώ.

Μπορείς να με κάνεις mention στο instagram /agapikan ή να μου την στείλεις σε email στο agapi@katitrexeistotavani.gr

 Join my club

Μπες στην πιο όμορφη παρέα και κάθε Κυριακή θα με περιμένεις για καφέ με ένα email!
/Αγάπη 

Previous post
Next post
Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.