Κάτι τρέχει στο ΤΑΒΑΝΙ

post-header

Εδώ και χρόνια, υπάρχουν κάποια αναγνωστικά κλισέ τα οποία ακολουθλω πιστά… Συνειδητά ή ασυνείδητα… Δεν ξέρω… Ας πούμε, υπάρχουν βιβλία που ξεφυλλίζω για να ξεκουράσω το μυαλό μου, άλλα για να κλέψω αισιοδοξία και κουράγιο. Και υπάρχει και ο Παπαδιαμάντης. Βέβαια… Ο Παπαδιαμάντης…. Αυτός ο παππούς, που ποτέ δεν είχα, μου διηγείται ιστορίες που μυρίζουν Ελλάδα, παλιά Ελλάδα εντάξει, αλλά Ελλάδα… Μου περιγράφει πλαγιές, ακρογιαλιές… Μου φέρνει στη μύτη μυρωδιές… Δεν μου τα φέρνει όλα ωραία στο μυαλό, όχι… Εϊναι ρεαλιστής ο παππούς μου… Και σκοτεινός πολλές φορές. Αλλά πάντα μου αφήνει και μια χαραμάδα…. Αυτές τις γιορτινές μέρες, για πολύ προφανείς λόγους, με έπιασε μια τρομερή νοσταλγία…. Βοήθησε και ο παππούς Παπαδιαμάντης με τα πασχαλινά διηγήμτατα… Πολύ θέλει το μυαλό; Άρχισα να θυμάμαι τότε που ακόμα ζούσα με τους δικούς μου και το Πάσχα ήταν η μεγάλη απόδραση για το χωριό του πατέρα μου….

Το αποκορύφωμα της νοσταλγίας μου ήρθε τη Μεγάλη Πέμπτη… Νωρίς το μεσημέρι φτάναμε στο ΚΤΕΛ, φορτωμένοι με ένα σωρό πράγματα και ξεκινούσαμε ένα ατελείωτο ταξίδι που διαρκούσε άπειρες ώρες λόγω της κίνησης. Βραδάκι φτάναμε με το ταξί στο χωριό…. Και η καρδιά μου πετάριζε μόλις και φαινόντουσαν τα πρώτα φώτα από τον Αηλία! Και μόλις φτάναμε στο σπίτι….. Εκεί είναι όλο το ζουμί! Μέσα σε 5 λεπτά δεν ξέρω πόσες αγκαλιές δίναμε και παίρναμε…. Κάτι αγκαλιές σφιχτές, μεγάλες, αυτές που τα χέρια δεν άνοιγαν αμέσως…. Και μαζί με τις αγκαλιές, μυρωδιές!!!! Από τσιγάρα στριφτά, από το τζάκι, από ιδρώτα, από τα “πράματα”…. Καθένας είχε τη δική του! Και χαμόγελα, και καλωσορίσματα…. Ωραία πράγματα…. Και μετά ένας ένας που γύρναγε από τα Ευαγγέλια, ερχόταν από την κουζίνα του θείου το Βασίλη και να και άλλες αγκαλιές…

Οι θείες πάντα τελευταίες…. Αγουροξυπνημένες… Αποκοιμοιόντουσαν στην εκκλησία και τα ξαδέρφια μου τις κορόιδευαν και εκείνες τάχα θυμώνανε….. Και μετά, τα πιο παλιά χρόνια, στρώναμε το τραπεζομάντηλο καταΐ και τρώγαμε γύρω από το τζάκι… Και βλέπαμε τον Ιησού από τη Ναζαρέτ στην τηλεόραση. Πάντα! Και πολύ κουβέντα…. Μέχρι το πρωί…. Και την άλλη μέρα κι άλλοι συγγενείς, οι πιο “έξω”. Και άλλες αγκαλιές… Και τι σημασία αν ήταν Μεγάλη Παρασκευή;; Ο Θόδωρος τά’ βαζε τα κλαρίνα μετά την αποκαθήλωση… Φώναζε η θειά μου, τάχαμου… Και το βράδυ εκκλησία… Και μετά τον Επιτάφιο πάλι στο σπίτι να τρώμε καταΐ….. Και κουβέντα…. Oύτε που ξέρω τι ώρα πηγαίναμε για ύπνο….. Και το Μεγάλο Σάββατο απ΄το το πρωί δουλειές οι γυναίκες και οι άντρες να σφάζουν τα κατσίκια…. Και το βράδυ η Ανάσταση….. Και το Πάσχα…. Δεν έχετε ζήσει ποτέ τέτοιο πράγμα…. Χορός, χορός, χορός…….. Γέλια, γέλια, γέλια….. Κρασί, μπύρες, κρασί, μπύρες…… Σε μια αποθήκη ασοβάτιστη, με κάτω τσιμέντο!  Με το Κωστακαίικο σε πλήρη ανάπτυξη.

Για όσους ξέρουν, λαός!!! Και μόνο εμείς τον είχαμε σόι το Χριστό!!! Ατάκα τρομερή από το Βάγγο!!! Νύχτα σταματούσαμε! Και το τραπέζι στρωμένο από το πρωί…. Από τότε έχω να περάσω καλά το Πάσχα… Και δεν είναι τυχαίο! Δε θα ήμουν ο άνθρωπος που είμαι αν δεν είχα ζήσει αυτές τις εμπειρίες με αυτούς τους ανθρώπους και νιώθω πολύ τυχερή γι' αυτό! Τους κουβαλάω μέσα μου. Και τους αγαπώ βαθειά, και ας έχω να πάω χρόνια Πάσχα στο χωριό…..Και ξέρω πως και εκείνοι αγαπούν τα παιδιά μου ακριβώς όπως και εμένα! Με γεμάτα δάκρυα μάτια, στέλνω την αγάπη μου, τη μεγάλη μου αγάπη, στους δικούς μου ανθρώπους, στη Βελάουστα!!! Σ’αυτούς που είναι ακόμα εκεί και σ’αυτούς που έχουν φύγει….Καλή αντάμωση!

/Δήμητρα

 Join my club

Μπες στην πιο όμορφη παρέα και κάθε Κυριακή θα με περιμένεις για καφέ με ένα email!
/Αγάπη 

About Book Balloons by Dimitra

Book Balloons by Dimitra

Είμαι η μαμά της Δανάης και του Γιάννη. είμαι η σύντροφος του Κώστα. προσπαθώ να είμαι μια ήρεμη μαμά και μια ευχάριστη σύντροφος. προσπαθώ! θα ήθελα να γίνω μαμά και άλλων μωρών. οι γύρω μου ή με αγαπούν πολύ ή δε θέλουν να με βλέπουν ούτε ζωγραφιστή. ίσως γιατί το μούτρο μου “γράφει” αυτό που νιώθω. δε μου αρέσουν οι “καλύτεροι”. δεν καταλαβαίνω την αγωνία τους. λατρεύω τους μέτριους. νομίζω πως ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ οι καλύτεροι. στοχεύω σε μια λαμπρή μετριότητα! είμαι αισιόδοξη, τις πιο πολλές φορές. αυτή η περίοδος είναι μια τέτοια φορά!!!
Previous post
Next post
Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.